Στην Σωληνουργεία Κορίνθου ανατέθηκε σύμβαση αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής υψίσυχνης συγκόλλησης  (HFW) για το έργο μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) Porthos.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) αποτελεί μέθοδο χαμηλού κόστους για την αποτροπή μεγάλων όγκων CO2  να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα, μέσω της μόνιμης αποθήκευσής τους σε υπογειες γεωλογικές δομές.
Η  μέθοδος CCS αποτελεί μια κρίσιμη τεχνολογία, που επιδιώκει να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, ειδικά για την βραχυπρόθεσμη μείωση εκπομπών CO2 από τη βιομηχανία.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το έργο Porthos σκοπεύει να αποθηκεύσει CO2 από τη βιομηχανία στο λιμάνι του Ρότερνταμ σε άδεια, υποθαλάσσια εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός 16 ιντσών και μήκους 22 χιλιομέτρων, θα περιλαμβάνει αντιδιαβρωτική, θερμομονωτική επένδυση, καθώς και εξωτερική επένδυση σκυροδέματος (CWC). Παράλληλα έχει στόχο να μεταφέρει CO2 από έναν σταθμό συμπίεσης στην πλατφόρμα P18-A της Βόρειας Θάλασσας. Η υπάρχουσα πλατφόρμα φυσικού αερίου P18-A θα επαναχρησιμοποιηθεί για αποθήκευση CO2. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι εξοπλισμένη με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μεταφορά του συλλεγόμενου CO2 στα φρεάτια έγχυσης. Οι σωλήνες θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα και οι εργασίες εγκατάστασης θα ξεκινήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εντός του 2026.

Οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κήρυξε το έργο Porthos ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» και διάθεσε επιχορήγηση 102 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει κατασκευάσει αγωγούς μεταφοράς CO2 συνολικού μήκους άνω των 1.150 χλμ. Η εμπειρία της Εταιρείας σε έργα στη Βόρεια Αμερική και τώρα σε υποθαλάσσια έργα στην Ευρώπη καταδεικνύει την ετοιμότητά της να συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών παρόμοιων έργων ανά τον κόσμο.

Σχετικά με την Porthos
Η Porthos είναι μια συνεργασία μεταξύ της Αρχής Λιμένος του Ρότερνταμ, της Gasunie και της EBN. Αυτά τα κρατικά μετοχικά σχήματα, έχουν σημαντικό ρόλο στο ολλανδικό ενεργειακό τοπίο. Στόχος τους είναι να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών CO₂ στην Ολλανδία, καθώς και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Καθένας από τους οργανισμούς συμβάλλει με τη δική του εμπειρία και τεχνογνωσία στο Porhtos: Η Αρχή Λιμένος του Ρότερνταμ θα επικεντρωθεί στην τοπική κατάσταση και αγορά, η Gasunie μπορεί να προσφέρει εκτενή εμπειρία με την υποδομή και τις μεταφορές φυσικού αερίου και η EBN θα μοιράζεται την τεχνογνωσία της στον τομέα των βαθύτερων στρωμάτων εδάφους και στις υπoθαλάσσιες υποδομές. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.porthosco2.nl/en/

Σχετικά με τη Gasunie
Η Gasunie αποτελεί διαχειριστή ενεργειακού δικτύου με δραστηριότητες στην Ολλανδία και το βόρειο τμήμα της Γερμανίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται και συντηρεί την υποδομή για μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας και δραστηριοποιείται στην κατασκευή και διαχείριση δικτύων θερμότητας και CO2. Η εταιρεία δεσμεύεται για έναν ασφαλή, αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν πάντα πρόσβαση στην ενέργεια. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.gasunie.nl/en